Tuinieren is een hobby die de laatste jaren aan populariteit wint in Nederland. Steeds meer mensen zien de voordelen in van hun eigen fruit of groente kweken. Als je zelf al tuiniert, of van plan bent om te gaan tuinieren, is het goed om te weten hoe je zoveel mogelijk uit je fruitbomen en groentetuin haalt. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Kies voor dwergvarianten

Het is vast verleidelijk om bijvoorbeeld een grote appelboom in je tuin te planten. Het nadeel is echter dat het dan ook heel lang duurt voordat je kunt genieten van een goede oogst. Om te voorkomen dat je enkele jaren moet wachten, is het verstandig om te kiezen voor de dwergvarianten van de bomen. Deze nemen minder ruimte in beslag en gaan in de eerste twee tot drie jaar al vruchten afwerpen. Daarnaast zijn ze gemakkelijker bij te houden dan een grote boom.

Ken je grond

Zonder een goede grond is het lastig om een goede, gezonde fruitboom of groentetuin te laten groeien. Het is belangrijk om de goede balans van voedingsstoffen te vinden voor de producten die je wilt laten groeien. Zaken als de pH-waarde van de grond hebben ook een grote invloed op de mogelijke oogst. Om te weten of je grond geschikt is (of juist niet) voor wat je wilt verbouwen kun je monsters nemen en deze te laten testen. Met het testen kun je ook bepalen of je grond vooral klei, zilt of zand bevat.

Controleer regelmatig op parasieten en ongedierte

Het is duidelijk dat een gezonde groeiomgeving voor je gewassen extreem belangrijk is. Als parasieten en ander ongedierte zich tegoed doen aan jouw bomen en planten blijft er voor jezelf een stuk minder over. De aanwezigheid van sommige parasieten is duidelijk zichtbaar, door bijvoorbeeld half opgegeten bladeren of larven. Andere schadelijke factoren zijn lastiger te ontdekken. Als er opeens takken en planten lijken te sterven zonder duidelijke reden is het verstandig om een expert in te schakelen.

Bevorder bestuiving

Bestuiving is voor sommige fruitbomen of struiken een bijzonder effectief middel om de groei te bevorderen. Daarnaast moet je ook zorgen dat dieren die helpen bij de bestuiving niet uit je tuin geweerd worden door pesticiden. De afwezigheid van bepaalde insecten kan een negatief effect hebben op de opbrengst je fruitbomen.

Oogst wat er te oogsten valt

Een van de meest voor de hand liggende tips die toch vaak over het hoofd gezien wordt, is dat je alles tijdig oogst. Ook al heb je straks een hele fruitkist vol met fruit, iets laten hangen kan schadelijk zijn voor de toekomstige oogsten. Fruit wat nog aan de takken hangt geeft namelijk een signaal aan de boom dat er teveel vruchten geproduceerd zijn. Het is daardoor mogelijk dat er volgend seizoen minder fruit groeit aan de boom.