Het aanschaffen van houten of kunststof pallets is iets wat veel (transport)bedrijven doen. Dit kan een flinke kostenpost zijn. We geven je enkele tips en aandachtspunten waarmee je beter voorbereid bent op het kopen van grote aantallen pallets.

Het misverstand over eenmalige pallets

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, kunnen eenmalige pallets vaker worden gebruikt. Het verschil tussen eenmalige en meermalige pallets is de kwaliteit. Dat kwaliteitsverschil komt doordat de pallets van ander hout worden gemaakt. Betere pallets zijn bijvoorbeeld van betere houtsoorten, dikker hout en langere spijkers. Het gebruiken van eenmalige pallets is interessant wanneer er een retoursysteem met de ontvanger wordt opgezet.

Te lichte pallets

Een van de veelgemaakte fouten met pallets is dat er wordt gekozen voor te lichte pallets. Dat is niet verstandig. Ook al is een eenmalige pallet belast met de toegestane hoeveelheid, als het zo een half jaartje in de opslag blijft staan, dan buigt de pallet door. Daarom is het goed om goed na te denken over de kwaliteit en het gewicht van de pallets die je koopt.

Kunststof of houten pallets?

Als pallets veel buiten moeten staan, wordt er vaak voor kunststof pallets gekozen. Een nadeel hiervan is dat, bij het kiezen van goedkope kunststof pallets, de pallets van een slechtere kwaliteit zijn en daardoor minder slagvast zijn bij lage temperaturen. Kunststof pallets zijn wel goed schoon te maken doordat er geen hoeken en gaten zijn waar vuil in gaat zitten.

Insteekhoogte

Let goed op de insteekhoogte van de pallets. Sommige goedkope pallets voldoen niet aan de insteekhoogte van 90 millimeter. Het probleem is dan dat elektrische pallettrucks of pompwagens niet overweg kunnen met deze pallets. Controleer dit vooraf dus altijd.