Opsluitbanden zorgen ervoor dat je terras in goede staat blijft en de tand des tijds doorstaat. Ze voorkomen dat de bestrating wordt weggedrukt en houdt de tuin op zijn plaats. Onderliggend zand kan niet verschuiven of wegvloeien door neerslag. Daarnaast verfraait het je tuin, oprit of terras. In dit blog vertellen we je over hoe je opsluitbanden het beste kunt toepassen.

Een mooie tuin met opsluitbanden

Opsluitbanden maken de tuin aantrekkelijk om te zien, omdat de bestrating en de beplanting van de tuin mooi strak blijven en er geen verloop plaats vind. Verzakkingen en niveauverschil zul je ook niet gauw zien bij een tuin met opsluitbanden. Het patroon van de bestrating en tegels blijft ook intact, omdat de ondergrond niet verzakt.

Verschillende type randen

Opsluitbanden worden doorgaans boven het vloeroppervlak gelegd, zoals bijvoorbeeld bij een afbakening tussen planten in de aarde en een hard pat. Bij een oprit wordt er vaak gekozen voor een het dieper leggen van optsluitbanden ten opzichte van de aangrenzende bestrating. Hierbij speelt de opsluitband een grote rol onder het grondoppervlak. Belangrijk bij het leggen is om rekening te houden of auto’s over de opsluitranden moeten rijden of juist niet.

Opsluitbanden geven de tuin karakter

Opsluitbanden zijn te koop in allerlei kleurstellingen, materialen en maten. Belangrijk is om goed te kijken welke diepte en hoogte je nodig hebt voor je tuin. Qua vormgeving heb je de keuze uit rechte en afgeronde opsluitbanden. Met afgeronde opsluitbanden zijn de randen wat veiliger en geeft een visueel karakter. Belangrijk is om voordat je begint met het leggen van de opsluitbanden, eerst een plan van aanpak te maken, waarbij je rekening houd met de diepte, afmetingen en functie van de opsluitbanden die je wil gaan leggen