Met de overvloed aan opties op de markt is het een uitdaging om de juiste tegel voor de juiste ruimte te kiezen. Tegels, zoals vloertegels, zijn er in allerlei maten, vormen, kleuren en materialen. Betonnen tegels, keramische tegels, porseleinen tegels, cementtegels en zelfs glazen tegels, je hebt genoeg keuze. Het nadeel hiervan is dat kiezen moeilijk kan zijn. We hebben een paar tips om je te helpen bij het selecteren van de juiste tegel voor in je huis.

Welke tegel heb je nodig?

De eerste stap is beslissen wat voor soort tegel je nodig hebt. Voor vloeren zijn keramische tegels de beste keuze, omdat ze duurzaam zijn en bestand zijn tegen intensief gebruik. Voor muren kun je kiezen tussen keramische of porseleinen tegels, omdat ze niet poreus zijn en water niet voor vlekken zorgt. Voor buitenshuis is het beste om te kiezen voor een matte afwerking of antislip tegels om uitglijden te voorkomen.

Stem de grootte af op de ruimte

Tegels zijn tegenwoordig verkrijgbaar in een breed scala aan maten. Sommige populaire maten voor vloeren zijn 300×600 mm, 600×600 mm, 610×610 mm en 800×800 mm, terwijl wandtegels over het algemeen te koop zijn in de maten 250x350mm, 300x450mm en 300x600mm. Volgens deskundigen zorgen grote tegels er vaak voor dat de ruimte groter lijkt. Moet je daarom altijd grote tegels kopen? Nee: het is aan te raden om de tegels af te stemmen op de grootte van de ruimte. Als de ruimte klein is en je gebruikt grote tegels op de vloer, dan zal de ruimte er nog kleiner uitzien. Voor zo’n kamer is het aan te raden om te kiezen voor tegels van middelgroot formaat zoals 250×350 mm. Ook is het een goed idee om te kiezen voor de grootte die een minimale hoeveelheid snijden en verspilling met zich meebrengt. Voorbeeld: Als je een kamer hebt van 6 bij 5 meter is, kies dan een tegel die een veelvoud is van de grootte van de kamer.