Net als alles in het leven zijn er voor- en nadelen aan de keuze van een schutting als tuinomheining. We zetten hier de voor- en nadelen van houten en betonnen schuttingen op een rijtje. Zo maak je de juiste keuze voor je tuinomheining.

Houten schuttingen

Voordelen

Prijs: Houten schuttingen zijn vaak goedkoper dan betonnen schuttingen.

Uitstraling: Veel mensen vinden dat houten schuttingen hun tuin een warmere uitstraling geven en een netter en mooier design hebben.

Praktisch: Omdat het hout van een schutting relatief licht is, is deze schutting makkelijker te plaatsen.

Nadelen

Ontwerp: Houten schuttingen kunnen soms gezien worden als eenvoudig en saai.

Duurzaamheid: Er bestaat altijd het gevaar dat houten schuttingen gaan rotten of splijten. Daarom is het nodig om ze op den duur te vervangen.

Betonnen schuttingen

Voordelen

Duurzaam: Betonnen schuttingen zijn duurzaam. Waar een houten schutting meerdere jaren meegaat, kan een betonnen schutting een leven lang meegaan.

Stijlvol: Schuttingen van beton zijn er tegenwoordig in verschillende uitvoeringen. Waar je vroeger alleen saaie grijze muren had, heb je nu betonnen schuttingen met een mooie robuuste of zelfs een houten uitstraling. Weer wat nieuws zijn de schanskorven: korven gevuld met breekstenen die een sfeervol effect creëren.

Geluiddicht: Betonnen schuttingen zijn geluiddichte tuinafscheidingen.

Onderhoudsvrij: Ze zullen in de loop der tijd niet rotten of vergaan. Ze verdragen alles en je hoeft je nooit meer zorgen te maken over het splijten van beton, zoals bij houten palen.

Gemakkelijk: Door het gebruik van betonnen palen verwijder je de noodzaak van spijkers, beugels en bevestigingen. Als ze eenmaal klaar zijn, is het zover.

Nadelen

Installatie: Betonnen schuttingen zijn moeilijker te installeren vanwege hun gewicht, waardoor ze lastig te verplaatsen zijn.

Kosten: Hoewel veel mensen zullen beargumenteren dat je krijgt waar je voor betaalt, zijn betonnen schuttingen duurder dan hun houten tegenhangers.

Conclusie: de winnaar is….

Op basis van de voor- en nadelen kunnen we er niet omheen en moeten we concluderen dat betonnen schuttingen onze voorkeur heeft als perfecte tuinomheining.