Als je een achtertuin hebt, moet je vanzelfsprekend iets hebben om te zorgen dat de buren niet zomaar bij je naar binnen kunnen kijken of lopen. Daarvoor heb je een groot aantal mogelijkheden, ieder met een compleet andere uitstraling. Denk bijvoorbeeld aan een grote heg van coniferen of een houten schutting. In deze blog behandelen we een paar van deze mogelijkheden, inclusief de voor- en nadelen van iedere optie.

Hagen

Op het moment dat je kiest voor een haag, creëer je meteen extra ‘groen’ in je tuin, iets wat voor veel mensen een groot pluspunt is.ti Er zijn verschillende typen hagen, die allemaal unieke eigenschappen hebben. Het is dus van groot belang dat je voor de aanschaf kijkt of ze bijvoorbeeld bestand zijn tegen het winterweer en hun naalden behouden, of juist hun blad verliezen. Daarnaast zijn er verschillen in de groeisnelheid van de hagen, wat invloed heeft op het benodigde onderhoud.

Naast de groene uitstraling heeft een haag nog meer voordelen. Zo zijn ze relatief goedkoop in de aanschaf en kunnen vogels er een nestje in maken. Uiteraard zijn er ook een paar nadelen. Je moet een haag minstens twee keer per jaar bijsnoeien en ze nemen meer ruimte in dan bijvoorbeeld een hek of houten schutting. Als je buren geen haag willen moet je de haag ook nog eens een halve meter van de erfgrens planten, wat ten koste gaat van de ruimte in je tuin.

Schutting

Een houten schutting is de ideale optie voor iedereen die graag een stevige, onderhoudsvrije afscheiding wil. Schuttingen zijn wat duurder dan hagen en je hebt ze in allerlei soorten en maten. Zo kun je variëren in het soort hout, wat invloed heeft op de uitstraling en de levensduur. Een variant die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen is een hout beton schutting. Deze afscheiding heeft zoals de naam doet vermoeden een betonnen rand onderaan en betonpalen tussen de houten wanden. Dit zorgt voor stevigheid en verhoogt de levensduur aanzienlijk. Het nadeel van deze schutting is wel dat ze zeer lastig zelf te plaatsen zijn.

Gaas met klimop

Een combinatie van stevigheid en een natuurlijke uitstraling vind je met een afscheiding van gaas en klimop. De afscheiding heeft een stuk minder ruimte nodig dan een echte haag, maar je houdt wel het ‘groen’ in je tuin. Daarnaast is het goedkoper dan de meeste schuttingen. Klimop heeft wel als nadeel dat het twee jaar kan duren voordat de afscheiding volledig dichtgegroeid is. Ook is het verre van onderhoudsvrij: je moet klimop minstens twee keer per jaar bijsnoeien en bijmesten om het mooi groen te houden.