Zelf de tuin bestraten lijkt een moeilijke klus, die je wellicht het liefst door experts laat uitvoeren. Hiermee ben je namelijk verzekerd van een goed resultaat. Uiteraard kost dit wel een hoop extra geld, wat je eenvoudig kunt besparen als je de tuin zelf gaat bestraten. In principe is dit prima zelf te doen, het is alleen wel belangrijk om je van tevoren goed in te lezen welke stappen je moet verrichten. Met ons stappenplan kan ook jij je eigen tuin bestraten!

Stap 1: maak een schets van hoe de tuin er uit gaat zien

Voordat je begint is het belangrijk om een duidelijke schets op te stellen op schaal met de afmetingen van de tuin. Hiermee kun je ook direct berekenen hoeveel tegels je nodig hebt om je tuin te bestraten. Houd hierbij rekening dat je iets meer koopt dan nodig is; hiermee behoud je wat marge mocht er wat mis gaan tijdens het bestraten, zoals afgebroken tegels.

Stap 2: de juiste bestrating kiezen voor je tuin

Er is ontzettend veel keuze wat betreft tuin tegels; denk aan natuursteen, siergrind en betontegels. Welk type bestrating het beste bij je tuin past hangt vooral af van je eigen smaak. In de showroom van het bedrijf waar je je tuintegels gaat kopen kun je de verschillende type tuintegels vergelijken.

Stap 3: het voorbereiden van de grond

Belangrijk is om een goede ondergrond te hebben, om verzakkingen te voorkomen. Je begint vervolgens met het uitgraven van de grond tot ongeveer 15 à 20 centimeter. Hier bovenop komt een laag geel zand, dat een goede fundering is tegen verzakking. Zodra het zand er ligt, moet het zandbed worden behandeld met een trilapparaat. Belangrijk is om voor een goed afloop te zorgen, zodat water makkelijk kan weglopen. Houdt hierbij een verval van 1 centimeter per meter aan. Voordat het leggen van de tegels begint, is het noodzakelijk om eerst de opsluitbanden aan te leggen, zodat de bestrating goed op zijn plek blijft liggen.

Stap 4: het bestraten van de tuin

Zodra alle voorbereidingen van de eerste 3 stappen zijn doorlopen kan het bestraten eindelijk beginnen. Wij raden aan om van buiten naar binnen te bestraten, zodat er langs de randen geen grote ruimtes komen te zitten. Houd de waterpas bij de hand, zodat de bestrating er netjes in wordt gelegd. Houdt ongeveer 3 millimeter speling aan tussen de tegels, aangezien de bestrating kan krimpen en/of uitzetten bij verschillende temperaturen.

Stap 5: het afronden van de bestrating

Als laatste stap is het belangrijk om de bestrating op te vullen met voegzand. Strooi hiervoor een grote hoeveelheid voegzand over de bestrating en veeg het zand vervolgens met een bezem uit over de kieren en voegen. Het overige zand kun je minimaal een week laten liggen, zodat de bestrating goed op zijn plek kan zakken.