Met de zomer voor de deur is het de perfecte tijd om de tuin eens onder handen te nemen. Dat is een gedachte die veel Nederlanders, terecht, hebben. Hoewel de aandacht misschien voornamelijk uitgaat naar ‘het groen’ in de tuin of een loungegedeelte, zorgt een tuinpad voor een duidelijke looproute en het kan bepaalde delen van je tuin verbinden of juist afscheiden. De mogelijkheden voor een mooi tuinpad zijn eindeloos. Om je een beetje richting en inspiratie te geven hebben we een drietal tuinpaden op een rijtje gezet.

Informele paden van gravel met een stenen zijkant

De eerste optie die we gaan bespreken is een pad met een lage onderhoudsgraad en dat relatief makkelijk is aan te leggen. Fijngemalen gravel (of hakselhout) is zeer goedkoop en makkelijk te leggen. Je kunt een normale ondergrond gebruiken met een zeil om alle losse delen bij elkaar te houden, in combinatie met eenvoudige opstaande randen van steen. Het is meteen duidelijk waar het pad loopt en je kunt de randen daarnaast aankleden met diverse losse materialen of specialere stenen om het iets meer uitstraling te geven.

Gebakken klinkers voor een sfeervolle, luxere uitstraling

De tweede optie is een pad van gebakken klinkers. Gebakken klinkers zijn over het algemeen relatief kleine stenen die geschikt zijn voor looppaden, opritten en parkeerplaatsen die een sfeervolle uitstraling willen. Ze zijn beschikbaar in verschillen kleuren, zoals rood, grijs, groenig en blauw/grijs. Wat een pad van gebakken klinkers zo mooi maakt is de prachtige verbanden waarin ze veelal gelegd worden en het kleurverschil tussen de diverse stenen op het pad. Denk bij verschillende legverbanden aan visgraatverband, elleboogverband of halfsteenverband. Dit is dus iets lastiger dan de voorgaande optie, maar het resultaat is fantastisch.

De ultieme kostenvriendelijke optie met losse stenen

Een minimalistische én meest kostenvriendelijke optie die je kunt kiezen om een stenen pad aan te leggen in je tuin is door gebruik te maken van losse stenen. Je maakt hierbij gebruik van diverse stenen die groot genoeg zijn om met twee voeten tegen elkaar aan op te staan. Deze leg je op gepaste afstand van elkaar om een pad te creëren. Dit kan prima op een bestaand grasveld. Je hoeft namelijk minimaal te graven of de grond voor te bereiden om het vlak te maken. Omdat de stenen toch los liggen hoeven ze niet exact op dezelfde hoogte te liggen.